Pepparkaksbrownies

Läckra brownies med julig smak, kokos och tranbär på toppen!

Du behöver

  • 175 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 medelstora ägg
  • 160 g råsocker (vanligt vitt socker kan också användas)
  • 80 g mörkt muscovadosocker
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 3 msk torkade (syltade) tranbär
  • Mörk choklad till dekoration

Gör så här:

Klä en ugnsfast form, cirka 20X30 cm med baklåtspapper.

Skär smöret i tärningar och grovhacka chokladen. Smält smör och choklad på låg värme, antingen i vattenbad eller mikrovågsugn.

Blanda alla torrvaror noga i en skål.

Vispa samman ägg och socker luftigt.

Blanda ner choklad- och smörblandningen i äggblandningen. Rör ner mjölblandningen och blanda till en jämn smet men undvik att röra så att all luft försvinner.

Bred ut smeten jämnt i formen och strö över kokos. Strö över hälften av tranbären och grädda i mitten av ugnen 15-18 minuter. Kakan ska vara mjuk i mitten.

Strö resten av tranbären över den varma kakan, hacka eller riv lite choklad och strö över. Låt kakan svalna innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...